مقایسه بین پلهای با شاهتیر جعبهای و شاهتیرهای T شکل بخش 1

مزایا و معایب شاهتیر جعبه‌ای

ادامه گسترش شبکه‌های بزرگراه در سراسر جهان به طور عمده‌ای در نتیجه افزایش ترافیک، جمعیت و رشد گسترده مناطق شهری پر تراکم است.

این گسترش منجر به تغییرات زیادی در استفاده و توسعه انواع پل‌ها شده است. نوع پل با توجه به ارائه حداکثر کارایی استفاده از مواد و روش ساخت و ساز، برای دهانه‌های خاص و کاربری‌های مختلف انتخاب می‌شود.

با افزایش طول دهانه، بار مرده به عاملی مهم تبدیل می‌شود. برای کاهش بار مرده تیرچه صنعتی ، مصالح غیر ضروری که به ظرفیت کامل خود نرسیده‌اند، از سطح مقطع خارج می‌شوند، این امر به شکل گیری قاب‌های جعبه‌ای یا ساختارهای سلولی منجر می‌شود که بسته به این موضوع است که تغییرات برشی را نادیده بگیرید یا خیر.

طول دهانه در پل‌های با تیرچه جعبه‌ای در مقایسه با پل‌های با شاهتیر T-beam بیشتر است که منجر به استفاده از تعداد نسبتا کمتری ستون برای پوشش دهانه دره‌ها شده و در نهایت گزینه اقتصادی‌تری است.

یک تیر جعبه‌ای به این ترتیب تشکیل می‌شود که دو صفحه جان توسط یک فلنج مشترک در هر دو طرف بالا و پایین به یکدیگر متصل شوند.

سلول‌های بسته‌ای که شکل گرفته‌اند، سختی و استحکام پیچشی بیشتری نسبت به یک سطح مقطع باز دارند و این ویژگی چیزی است که دلیل معمول برای انتخاب یک سطح مقطع جعبه‌ای است.

شاتیرهای جعبه‌ای به ندرت در ساختمان‌ها استفاده می‌شوند (شاهتیرهای جعبه‌ای گاهی اوقات استفاده می‌شوند، اما آنها عموما به صورت محوری به جای خمشی بارگذاری می‌شوند). آنها ممکن است در شرایط خاصی استفاده شوند، مثلا زمانی که بارها به صورت خارج از مرکز به محور تیرها وارد می‌شوند.

" هنگامی که فلنج‌های کششی در طول شاهتیرها به یکدیگر متصل می‌شوند، ساختار حاصل از آن پل تحت عنوان شاهتیر جعبه‌ای شناخته می‌شود. "

شاهتیرهای جعبه‌ای می‌توانند به لحاظ حمل بار به طور جهانی استفاده شوند، فارغ از اینکه آنها تحت لنگرهای خمشی مثبت یا منفی قرار گرفته‌اند و یا از چه میزان سختی پیچشی برخوردار هستند؛ از نقطه نظر اقتصادی بودن گزینه‌هایی ایده‌آل می‌باشند.


توسعه تاریخی و توصیف شاهتیرهای جعبه‌ای

 

اولین سطح مقطع‌های جعبه‌ای که دارای اسکلت عرشه بوده‌اند.

با استفاده از بتن‌های پیش تنیده، طول طره می‌تواند افزایش یابد.

هزینه‌های بالای قاب باعث کاهش تعداد سلول‌های موجود شده است.

به منظور کاهش بارهای ساخت و ساز به میزان حداقل مقدار ممکن و یا در صورت نیاز به تنها یک محور طولی تحت کاربری حتی با چند خط ترافیکی می‌توانید از این گزینه استفاده کنید.

این فقط با توسعه فولاد پیش تنیده با استحکام بالا ممکن است که امکان پوشش فواصل طولانی را فراهم می‌کند. اولین پل‌های ساخته شده از بتن‌های پیش تنیده، بیشتر سطح مقطع‌های I-section در پایان سال‌های 1920 ساخته شدند. موفقیت شگفت انگیز تنها پس از سال 1945 به دست آمد.

پل "SCLAYN" بر روی رودخانه ماس که توسط Magel در سال 1948 ساخته شده بود، اولین پل مجهز به بتن پیش تنیده با طول 7/62 متر بود.

در سال‌های بعد، نسبت حقوق و دستمزد به هزینه مواد اولیه به شدت افزایش یافت. به این ترتیب تأکید زیادی بر توسعه روش‌های ساخت و ساز معطوف شد.

سطح مقطع جعبه‌ای از لحاظ ساختاری از پل توخالی سلولی به شاهتیرهای بلوکی یا T شکل تکامل یافت.

گسترش دامنه فشاری که به عنوان یک نیاز ساختاری در پایانه‌های مرکزی آغاز شد، در سراسر طول پل گسترش یافته است که به دلیل استفاده از مزایای ویژگی‌های باربری است.


تکامل شاهتیرهای جعبه‌ای

پوشش دهانه پل‌ها با عرشه ساده آغاز شد. با افزایش طول دهانه‌ها، ضخامت عرشه نیز افزایش یافت. این اصل پذیرفته شده است که مصالح موجود در نزدیکی مرکز ثقل در تعیین ظرفیت باربری خمشی نقش اندکی دارند و از این رو می‌توان آن را حذف کرد.

این منجر به ظهور سیستم‌های تیر و عرشه شد. تقویت کننده‌های موجود در پایین تیرها، ظرفیت تحمل نیروهای کششی و بالای عرشه بتنی را بالا می‌برند که در واقع ظرفیت باربری فشاری را تشکیل می‌دهد.

آنها یک کوپل برای مقاومت در برابر خم شدن ایجاد می‌کنند.

تاثیر دما بر کارایی بتن

زمانی که بتن تازه در مکان مورد نظر قرار می‌گیرد، باید مراقبت لازم از آن انجام شود، چرا که سازه‌ها در معرض محیط قرار می‌گیرند و اگر در این شرایط نگهداری لازم بر علیه محیط انجام نشود، کارایی بتن تحت تاثیر عوامل زیادی قرار خواهد گرفت و دما یکی از آنها می‌باشد.

دما تقریبا از هر لحاظ تاثیراتی منفی بر روی ویژگی‌های بتن دارد و همین امر در مورد کارایی بتن تازه نیز صادق است. در ساخت تیرچه بتنی تمام موارد استاندارد لحاظ خواهد شد تا مقاومت بالایی داشته باشد.

زمانی که دما افزایش می‌یابد، کارایی بتن تازه نیز به همان نسبت کاهش پیدا می‌کند. این امر به خاطر این است که "در زمان افزایش دما، سطح تبخیر نیز افزایش می‌یابد و به همین دلیل آب بتن سریع‌تر کاهش یافته و سیمان زودتر خشک می‌شود". به دلیل سرعت زیاد از دست دادن آب بتن، سفت شدن آن زودتر اتفاق می‌افتد و همین امر کارایی بتن را با مشکل روبرو می‌کند.

بنابراین، نگهداری از بتن بسیار سخت‌تر می‌شود. اما در دماهای پایین سیمان دیرتر خشک شده و زمان کافی برای برقراری پیوند بین اجزاء سیمان خواهد بود که تاثیر بالایی در مقاومت نهایی خواهد داشت.


برای دریافت اطلاعات بیشتر تیرچه استاندارد به صفحه آن مراجعه کنید.

تاثیر بر روی روانی بتن

زمانی که دما افزایش پیدا می‌کند، چسبندگی سیمان نیز زیاد می‌شود و این پدیده روانی سیمان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. روانی سیمان کاهش می‌یابد که در نتیجه به کاهش کارایی بتن می‌انجامد. همچنین به دلیل کاهش روانی، فضاهای خالی درون بتن بیشتر می‌شوند و از مقاومت آن کاسته خواهد شد.

دلیل چنین پدیده‌ای این است که فضاهای خالی داخل بتن تنها در صورتی پر می‌شوند که بتن توانایی حرکت کردن به سمت داخل خود را داشته باشد. در مورد کنونی، به دلیل دمای زیاد چسبندگی بتن بیشتر شده و همین دلیل مانع حرکت بتن می‌شود و فضاهای خالی بیشتری شکل خواهد گرفت.

در صورتی که فضاهای خالی زیادی در داخل بتن وجود داشته باشند، نقاط ضعف آن بیشتر شده و در نهایت استحکام بتن پایین می‌آید و در مقابل فشارهای وارده تحمل بالایی نخواهد داشت.

نتیجه گیری

این بررسی نشان می‌دهد که دما تاثیری منفی بر روی کارایی و استحکام بتن دارد. دما از طریق تبخیر آب باعث کاهش زمان سخت شدن بتن شده و همین رویه به کاهش استحکام آن می‌انجامد. البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که دمای پایین و زیر صفر هم باعث یخ زدگی آب خواهد شد که بر کارآیی بتن تاثیر خواهد گذاشت.


چنین چیزی می‌تواند در صورت انجام دادن سریع کارها یک مزیت محسوب شود، اما در هر صورت باعث استفاده نادرست از بتن در مراحل اولیه ساخت و ساز می‌شود. همچنین اگر بتن به صورت صحیح در جای خود قرار نگیرد، توزیع قدرت آن در کل بتن به صورت یکسان نخواهد بود و تحمل فشار وارده برای هر قسمتی متفاوت خواهد بود.

انواع تیر ساختمان و کاربرد آنها

تیرهای ساختمان ستون‌هایی افقی و نگهدارنده وزن هستند که دو بخش را به همدیگر وصل می‌کنند. به همراه دیرک و ستون که به صورت عمودی قرار می‌گیرند، آنها یکپارچگی ساختمان‌ها را حفظ می‌کنند. در خانه‌ها، تیرها را می‌توان در دیوار، کف زمین، سقف، پشت بام، ایوان و گاراژ پیدا کنید.

اگر می‌خواهید خانه خود را بازسازی کنید، حتما با یک مهندس ساخت و ساز مشاوره کنید تا بفهمید که باید چه نوع تیرهایی را به کار گیرید.

خواه به دنبال ساختن یک آشپزخانه جدید باشید یا اینکه یک شخص حرفه‌ای را استخدام کنید، آشنا شدن با اطلاعات اصولی در مورد تیرهای مختلف می‌تواند در پیشبرد پروژه به شما کمک کند.


مدل‌های مختلف تیر ساختمان


برای خرید تیرچه کرومیت ، تیرچه صنعتی ، تیرچه بتنی با شماره های ما تماس حاصل نمایید

تیرهای I شکل

 

همانطور که می‌توانید حدس بزنید، این تیر فولادی اسم خود را به دلیل شباهت به حرف انگلیسی "I" به دست آورده است. تیرهای "I" شکل را بیشتر می‌توان در ساختمان‌های تجاری بزرگ پیدا کرد، اما آنها در ساخت خانه و به خصوص دیوارها نیز کاربرد دارند.

پیمانکاران و سازندگان از تیرهای "I" شکل بر روی فنداسیون یا دیوارهای پایه استفاده می‌کنند، که به تحمل فشار طبقات بالایی کمک می‌کنند. آنها همچنین در ساخت گاراژ نیز محبوب هستند، جایی که به عنوان ریل یا مسیر بازوی متحرک بازکننده درب گاراژ عمل می‌کنند.


تیر سقف (چندلایه)

 

شرکت‌های تولیدکننده فولاد این نوع تیرها را با به هم چسباندن باریکه‌های چوب و فلز درست می‌کنند.شما می‌توانید بخش چوبی آنها را به سازه‌های دیگر میخکوب کنید، در حالی که بخش فلزی آن مقاومت بیشتری را فراهم می‌آورد.

وزن آنها نسبت به تیرهای فلزی کمتر است، اما نسبت به تیرهای چوبی وزن بیشتری را تحمل می‌کنند. تیرهای سقف مخصوصا زمانی مفید هستند که می‌خواهید خانه خود را بازسازی کرده و یکی از دیوارهای حامل را بردارید.


تیر جعبه‌ای

 

آنها همچنین با نام تیرآهن‌های جعبه‌ای نیز شناخته می‌شوند و از باریکه‌های چوب یا فلز درست شده‌اند و مانند یک جعبه توخالی و دراز به نظر می‌رسند.

تیرهای جعبه‌ای اغلب از چوب ساخته شده و تیرهای جعبه‌ای سه سمتی به سقف‌ها متصل می‌شوند تا نمایی زیبا به همراه مقاومت بیشتر را برای آنها فراهم آورند. همچنین تیرهای جعبه‌ای چهار سمت در بازار موجود هستند.


تیرهای شیب دار

 

سقف‌های شیب دار دارای چهار سمت خمیده هستند. شیب به مکانی گفته می‌شود که بخش‌های مختلف سقف به همدیگر می‌رسند. این نوع سقف‌ها به تیر شیب دار یا بالار نیاز دارند.

هر تیر شیب دار چندین تیرچه دیگر را بر روی خود دارد، مانند شاخه‌هایی که یک درخت بیرون زده‌اند.

تیرهای چوبی قدیمی‌تر هستند، اما نسخه‌های فولادی در حال رایج‌تر شدن هستند، از آنجا که مالکین خانه معمولا اتاق‌های زیر شیروانی را به فضاهایی مدرن تبدیل می‌کنند.


تیر سرآزاد

 

می توانیم تیرهای سرآزاد را در روند ساخت چیزهایی مانند پنجره‌های برجسته، بالکن، پشت بام و آسمانه پیدا کنیم.

از آنجا که سازه‌های دیگر تنها به یک سر از این تیرها وصل می‌شوند، تیرهای سرآزاد معمولا از خود ساختمان بیرون می‌آیند. تیرهای سرآزاد فشار وارد شده را در طول سر آزاد خود توزیع می‌کنند.


تیر کلاف

 

تیر کلاف در کار بنایی و در دیوارهای سنگی، رسی، آجری یا سیمانی به کار می‌روند.


تیر سقف یا کف اتاق

 

اینها گروهی از تیرها هستند که به صورت موازی قرار می‌گیرند تا از ساختارهای افقی مانند ایوان، کف اتاق یا سقف پشتیبانی کنند.


سرتیر

 

سرتیرها فشار را تحمل می‌کنند و بر روی ورودی‌هایی مانند درب و پنجره قرار می‌گیرند و همچنین می‌توانند در هردوی دیوارهای خارجی و دیوارهای حامل قرار گیرند.


فولاد

 

فولاد فلزی است که از آهن و کربن درست می‌شود. این فلز بسیار محبوب است و در هر نوع پروژه ساخت و سازی به کار می‌رود.


بتن


بساز و بفروش‌ها و پیمانکاران از تیرهای بتنی پیش تنیده یا تقویت شده در چارچوب، کف اتاق یا سقف ساختمان‌ها استفاده می‌کنند.